Now Reading
Geleen verwelkomt BRIGHT Festival

Geleen verwelkomt BRIGHT Festival

Van 12 t/m 18 september 2022 organiseren Stadslabs Sittard-Geleen, MP Feesten Geleen, CHILL en gemeente Sittard-Geleen-Born het BRIGHT Festival in het centrum van Geleen. Een week lang nemen we inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties uit Geleen en daarbuiten op feestelijke wijze mee in de wereld van innovatie, circulariteit en duurzaamheid. Inspiratie opdoen, enthousiasme kweken, ervaringen uitwisselen en elkaar aanzetten tot actie om samen de stad nog duurzamer te maken. Dat is het motto van BRIGHT Festival!

 

Educatief programma: jong geleerd, oud gedaan

Streven naar een duurzame wereld doen we samen: van jong tot oud en van inwoner tot ondernemer. Speciaal voor leerlingen uit de gemeente organiseert Huts Spot (een verzameling van culturele hotspots waar jongeren geënthousiasmeerd worden voor kunst en techniek) in samenwerking met Vaste Prik en diverse onderwijsinstanties gave en ludieke workshops om Geleen ook bij de jeugd als circulaire stad op de kaart te zetten.

Kinderen in actie tegen zwerfafval

Tijdens het festival ontmoet je de Turtle of Trash: een enorm waste art object in de vorm van een schildpad bedacht door leerlingen van het DaCapo College, die gedurende de week door basisschoolleerlingen gevuld wordt met zwerfafval dat ze in de stad tegenkomen. Met als grote klapper op zaterdag de World Clean Up March: al wandelend en prikkend, van het Stadspark in Sittard tot de Markt in Geleen, kan iedereen meedoen om zoveel mogelijk afval bij elkaar te prikken.

Kleine afvalvreters pimpen

Gewapend met kwasten en penselen, gaan verschillende basisscholen uit Sittard-Geleen aan de slag met Art Bins: het omtoveren van saaie afvalbakken tot echte kunstwerken. Zo ontstaat er een mooier straatbeeld en gooien mensen hun afval sneller in de prullenbak omdat ze beter opvallen.

Laat een echte robot je troep opruimen

In de toekomst gaan we steeds meer gebruikmaken van gerecycled materiaal. En dat materiaal moet natuurlijk goed gesorteerd worden. Basisschoolleerlingen gaan de uitdaging aan om zelf hun robot te programmeren om het juiste materiaal naar de juiste sorteerplek te brengen.

150 leerlingen denken mee: ‘Zo ziet ONS circulair festival eruit’

150 leerlingen van het DaCapo College en het Graaf Huijn College gaan aan de slag met de vraag: ‘Hoe ziet JOUW circulair of duurzaam festival eruit?’ Zo ontdekken we via een spectaculaire videopresentatie wat deze doelgroep aanspreekt en waardoor ze een bezoekje aan BRIGHT Festival komen brengen.

Uniek event voor Stadsmakers en inwoners

Voor dit unieke Stadslabs-event wordt er tijdens de voorbereiding aan alle inwoners van Geleen en omstreken de volgende vraag gesteld: ‘Hoe kan jouw straat of wijk nog mooier, schoner en duurzamer worden gemaakt?’ Tijdens BRIGHT Festival zullen gerenommeerde sprekers de lokale inzendingen beoordelen en hun visie geven. Ook vinden er inspirerende workshops plaats en gaan inwoners met elkaar in gesprek over ludieke experimenten die de stad een nieuw gezicht geven.

Ondernemersdag: ‘De toekomst van circulaire materialen’

Stadslab Sittard-Geleen organiseert in samenwerking met DenimX een zakelijk symposium over de toekomst van circulaire materialen. In de ochtend vinden er boeiende presentaties plaats door vier interessante gastsprekers en (lokale) bedrijven die hun ondernemerskracht tonen. De leegstaande panden in de binnenstad van Geleen vormen het podium voor een circulaire tour met bijzondere demonstraties door innovatieve ondernemers die circulaire materialen toe weten te passen in alledaagse producten.

1001-ideeën festival: denktank van studenten en inwoners

CHILL organiseert tijdens BRIGHT Festival haar 1001- ideeën festival. Gedurende het hele Festival bedenken inwoners, ondernemers en studenten samen oplossingen voor problemen rondom duurzaamheid en circulariteit. Op zondag worden de ideeën in het paviljoen op de markt in Geleen gepresenteerd door studenten.

MP Feesten sluitstuk BRIGHT Festival

De traditionele MP Feesten vormen het feestelijk hart van BRIGHT Festival. Tijdens de vrijdag- en zaterdagavondactiviteiten komen inwoners van Geleen en omstreken samen om de stad Geleen te vieren op circulaire wijze. De MP Feesten willen een steeds duurzamer event organiseren dat past in de huidige tijdgeest én bij de wensen van het publiek. MP Feesten hebben de ambitie om de ecologische footprint steeds verder te reduceren en hebben de overtuiging dat dit het feest niet alleen groener, maar ook aantrekkelijker maakt.

© 2022 Vivaldi Sittard Geleen Born. Powered by Quant
Website by Creamy Concepts
Scroll To Top