Now Reading
De Geheime Tuinen van Sittard

De Geheime Tuinen van Sittard

Bijna elke stad heeft zijn geheimen, in Sittard zijn dat naast objecten als de basiliek, de koorbanken van de grote kerk en de lambriseringen van de Michielskerk onder andere de geheime Tuinen van Sittard: Openbaar toegankelijke tuinen, parken en bloemperken. Het zijn plekken die maar al te vaak niet herkend worden voor wat ze zijn: verloren, vergeten juweeltjes.

Door ze met elkaar te verbinden worden inmiddels alweer tien jaar de vaak onbekende verhalen die er bij horen tot leven gebracht. De Ursulinentuin vertelt bijvoorbeeld het verhaal van de zusters Ursulinen, maar een historische ‘berceau’ van peren leidt naar het monument dat kort na de oorlog is opgericht ter nagedachtenis aan de vermoorde joden. Daarnaast zijn er andere bezinnende elementen zoals een pelgrimsmonument, een kruidentuin en een ‘levenspad’ aangelegd. Zo’n ‘levenspad’ vinden we ook in de jardin d’Isabelle in de vorm van een bijzonder labyrint. Fort Sanderbout vertelt een dubbel verhaal van oorlog en vrede, maar is al eeuwenlang de joodse begraafplaats. De St. Rosakapel vertelt het verhaal van St. Rosa, maar ook verhalen over de pest, dysenterie en de Bokkenrijders…Samen zijn ze als een tableau vivant van 24 tuinen en parken, die samen de geschiedenis van de stad vertellen in een straal van 1000 meter van de Markt…

Idee en uitvoering

 Sinds 2012 organiseert de bloeiende vereniging Sittards Verleden elke maand een vaste gratis wandeling. Verder is er bewegwijzering, een boekje met historie, een kinderboekje en excursies gerealiseerd. In de tuin van Agnetenberg ontfermt de ‘tuinbrigade’ zich al jarenlang over al het groen. En tot slot: er is een jaarlijks Festival Geheime Tuinen. Elke derde zondag in juni, met tientallen optredens, kunst, verhalen en workshops in de tuinen in het centrum, de Schootsvelden én wijngaard Fort Sanderbout.

Kansen!

Op sommige plekken wordt inmiddels het verhaal van de locatie beter in beeld gebracht. Educatieve én commerciële kansen met kruiden uit de tuinen worden onderzocht en deels al uitgewerkt.

Maar er is meer mogelijk, de tuinen kunnen ook achtergrond en onderdeel zijn van activiteiten natuurlijk. Zo zal op 19 augustus 2022 de beroemde opera ‘La Traviata’ in de jardin d’Isabelle worden gespeeld! Bent u erbij?

Ontdek welke geheimen er nog meer schuilen achter de tuinen van Sittard: www.geheimetuinen.nl

© 2022 Vivaldi Sittard Geleen Born. Powered by Quant
Website by Creamy Concepts
Scroll To Top